Genom att odla i växthus kan du förlänga växtsäsongen, och odla exotiska växter som kräver mer värme.
Odla i växthus
Ett växthus är perfekt för dig som vill skörda grönsaker året runt. De högre temperaturerna under glastaket gör att du både kan kickstarta växtsäsongen, men också fortsätta odla när de kalla månaderna kommer.
Är din trädgård för liten för ett växthus? Eller har du istället en balkong eller terrass? Då kan du odla i ett väggväxthus! Det kräver mindre plats, och är ett smart sätt att odla på eftersom det tar tillvara på värmen från husväggen. Om du behöver något ännu mindre att odla i, finns det växthus som du kan sätta direkt på din odlingslåda.
Det finns ett brett urval av växter som trivs i ett växthus - allt från gurka och tomat till mer exotiska växter som citrusfrukter och olivträd.
Var ska växthuset placeras?
Det kan vara bra att tänka till en extra gång innan du bestämmer dig för var ditt växthus ska stå. Först och främst måste du ta reda på byggreglerna, och eventuellt ansöka om byggtillstånd. Växthuset bör placeras på en plats i trädgården som både har sol och skugga vandrandes under dagen, till exempel intill bostadshuset eller en stor buske. Om du inte har någon sådan plats kan växthuset placeras på en solig plats, och skyddas med hjälp av tyg eller rullgardiner inne i växthuset. På så sätt skyddas växterna så de inte bränns av solen, samtidigt som temperaturen inte blir för hög.
För att hålla lite koll på temperaturen inne i växthuset kan du med fördel använda en termometer. Med en hygrometer kan du även hålla koll på mängden vattenånga i växthuset. Vi rekommenderar att du sätter in en automatisk fönsteröppnare i växthus där möjligheten finns, så att temperaturen kan regleras automatiskt. Du hittar alla våra växthustillbehör i länken nedan.
Planera växthusets inredning
Hur vill du plantera i ditt växthus? En del fyller sitt växthus med fina krukor, en del sätter upp odlingslådor och andra gräver helt enkelt en rabatt och odlar direkt ner i jorden.
Om du väljer att plantera dina odlingar direkt ner i marken behöver du vara uppmärksam på att det är en mer krävande process. Jorden behöver bearbetas innan den är redo för dina grödor, och det innebär även ett större arbete när jorden ska bytas ut efter varje säsong.
Väljer du att plantera i krukor eller odlingslådor är det lättare att byta ut jorden. En annan fördel med krukorna är att du kan flytta runt på dem, både inne i växthuset och utanför.
När du planterar i krukor rekommenderar vi att du använder krukor av plast, eftersom krukor av lera suger åt sig fukten. På så sätt behöver du inte vattna lika ofta.
Om du väljer att sätta upp ett lite större växthus i din trädgård, kan det även finnas plats till att inreda med lite trädgårdsmöbler och skapa en mysig miljö att sitta i. Varför inte hänga upp lite mysig belysning? Vi har massor av solcellsbelysning i olika former, som passar perfekt för att skapa myskänsla i ditt växthus.
Tips!
Det fungerar utmärkt att odla i murbrukshinkar. De är billiga och dessutom lätta att stapla på hög och förvara, när säsongen är över. Men glöm inte bort att borra hål i botten för dränering.
Vinterodling
Visste du att det går utmärkt att odla även under vintern? Det går bara lite långsammare än under sommarmånaderna, och det är inte alla växter som klarar det. Om du vågar dig på vinterodling behöver du därför välja grönsaker som är tåliga mot kyla, så som kål, sallad eller spenat.
Vinterodling kräver oftast ett växthus, där värmen hålls uppe något och det är lättare att hålla liv i skörden. För att snabba på odlingen lite kan du isolera växthuset med bubbelplast, men det är absolut inget måste.
Är det här året då du börjar odla grönsaker året runt?
Så byter du ruta i växthuset
Har en ruta gått sönder i ditt växthus? Kolla in den här guiden för att se hur du enkelt byter rutan! Läs hela guiden här.